Bireysel Terapi

“RUHSAL AÇIDAN SIKINTI İÇİNDE OLDUĞUNUZ ZAMAN, BİRİNİN SİZİ YARGILAMADAN, SİZİN İÇİN SORUMLULUK ÜSTLENMEYE, SİZE ŞEKİL VERMEYE ÇALIŞMADAN GERÇEKTEN DUYMASININ MÜTHİŞ BİR HİS OLDUĞUNA ŞAHİTLİK EDERİM!” CARL ROGERS

BİREYSEL TERAPİ NEDİR?

Bireysel terapi, danışan ile terapist arasında geçen iki kişilik bir süreçtir. Bireysel terapide başvuran kişinin ruhsal sorunları, gündelik hayatta işlevselliğini kaybettiği alanlar, kendini bulma süreçleri, geçmiş yaşam deneyimlerinin bugüne etkileri, başa çıkamadığı durumlar/kişiler gibi hayatı ve yaşamayı kapsayan her türlü olgu konu edinilebilir. Amaç kişinin başa çıkılamayan, huzursuzluk veren, yönetmekte zorlandığı olaylar/durumlar, düşünceler, duygular ve davranışlar karşısında daha sağlıklı tepkiler geliştirmesidir. 

Bireysel terapi en çok tercih edilen terapi türlerinden bir tanesidir. Kişinin kendini keşfetme, anlama, görme imkanını deneyimlediği biricik ve çok özel bir yolculuktur. Kendimizle ilişkimizi gözler önüne seren şaşırtıcı bir serüvendir de aynı zamanda. 

TERAPİST SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

-Gideceğiniz terapistin almış olduğu eğitimler.
-Gideceğiniz uzmanın çalışma alanları.
-Uzmanın almış olduğu psikoterapi eğitimleri.
-Terapistin meslek etik yönetmeliğine bağlılığı. (Türk Psikologlar Derneğinin Genel Etik İlke Ve Kurallar: 1. Yetkinlik / Yeterlilik 2. Yararlı Olmak Ve Zarar Vermemek 3. Sorumluluk 4. Dürüstlük 5. İnsan Haklarına Saygı Ve Ayrımcılık Yapmama)

PSİKOTERAPİ SÜRECİ NASIL İLERLER?

Psikoterapide ilk bir kaç seans genel itibariyle tanışma seansı olarak geçer. Terapistin danışanı tanıma süreci kişinin geçmiş yaşam deneyimleri, travmaları, aile bilgileri, psikoterapi veya psikiyatri geçmişi gibi bilgilerin alınmasını kapsar.
Danışanın terapiye getirdiği belirgin bir konu var ise ilk olarak o konu ele alınır. Bu konu bağlamında terapiye yön verilir; terapist ve danışan arasında ortak karar ile terapi hedefi belirlenir. Bu doğrultuda seanslar ilerler. Terapi hedefleri sürecin ilerleyişi içerisinde değişkenlik gösterebilir.

“DIŞA BAKAN, RÜYA GÖRÜR. İÇE BAKAN, UYANIR.” – CARL GUSTAV JUNG

Yorum yapın

Arayın WhatsApp Konum